Terugblik op realisatie 'Solar Village' Arso Amba

28 november 2015 - Addis Abeba, Ethiopië

Het onderstaande is een enigszins ingekorte vertaling van het origineel,
geschreven door Samson Tsegaye, Country Director Solar Energy Foundation Ethiopia. Aan dit project heeft Solar Energy Foundation Netherlands bijgedragen in 2013 en 2014.

=============================================================

Het dorp Arso Amba bevindt zich op 230 km ver van Addis Ababa in North Shoa Zone, in de regio Amhara. Het dorp telt ongeveer 5000 bewoners en heeft, op grond van de afgelegen ligging, beperkte toegang tot basisinfrastructuur zoals wegen, water en elektriciteit.

Het doel van de Solar Energy Foundation is om hernieuwbare energie toegankelijk te maken voor huishoudens op het platteland in Ethiopië. Tot nu toe zijn meer dan 30.000 verschillende zonne-verlichtingssystemen verspreid in zeer diverse uitvoeringen en zijn er 64 solar engineers opgeleid in het opleidingscentrum van de Stichting. De Stichting heeft ook verschillende trainingen verstrekt aan medewerkers van verschillende solar energy bureaus, microfinancieringsorganisaties en andere organisaties.

In 2014 heeft de Stichting een projectovereenkomst ondertekend met de Amhara regionale staat voor de elektrificatie van één dorp per jaar, op basis van zonne-energie. ArsoAmba was het eerste geselecteerde dorp voor dit project. De bewoners die deelnamen hebben 25% van de materiaalkosten bijgedragen, de overige 75% zijn betaald uit donaties. Het project liep van september 2014 tot mei 2015.

Voor 800 huishoudens zijn 712 zonne-verlichtingssystemen geïnstalleerd. Elk systeem bestaat uit 4 lampen, een laadaansluiting voor een mobiele telefoon en de mogelijkheid een radio aan te sluiten. Lees verder...

Samson Tsegaye

Foto’s