Idealistische avonturiers gezocht!

31 december 2017 - Addis Abeba, Ethiopië

Terug- & vooruitblik Cycle for Light

Oudjaarsdag leent zich altijd uitstekend om zowel terug als vooruit te kijken. De Solar Energy Foundation Netherlands kijkt met een tevreden blik achterom: na een sabbatical jaar in 2016, heeft dit jaar weer een Cycle for Light Tour plaatsgevonden!

Voor diegenen die het ondanks alle publiciteit ontgaan is: Cycle for Light is het evenementen programma dat sponsorgelden werft voor een project van onze zusterstichting Solar Energy Foundation Ethiopia. Het programma start in het voorjaar, bevat een aantal – per jaar wisselende – activiteiten, met als afsluitende hoogtepunt in oktober een sponsor-fietstocht in Ethiopië. Het fietsteam bestaat uit een mix van Nederlanders en Ethiopiërs en start traditiegetrouw op de projectlocatie en eindigt op de compound van de stichting in Addis Abeba.

Dit jaar bestond het Cycle for Light fietsteam uit 4 Nederlanders en 17(!) Ethiopiërs en bevond het project Lighting Students Homes zich op 300 kilometer van de finish.

Extra bijzonder was het feit dat we, anders dan voorgaande keren, zelf de 230 solarlampen naar de scholieren hebben gebracht. De moeizame reis daar naartoe en de zeer hartelijke ontvangst maakten het tot een ervaring om nooit te vergeten.

De zeer hartelijke ontvangst bij de school

Ook de enthousiaste deelname van een groter aantal Ethiopiërs aan de fietstocht dan ooit, gaf het Ethiopische avontuur extra glans.

Omdat we dit jaar het eerste lustrum van Cycle for Light vierden, kijken we deze keer nog verder terug: door de jaren heen kwam de opbrengst van in totaal ruim € 58000 zowel ten goede aan een micro-kredietfonds als aan uiteenlopende toepassingen van zonne-energie, zoals: licht en stroom voor kleine apparaten voor woningen (hutten) in een afgelegen dorp, licht en medicijnkoeling voor gezondheidscentra, licht en oplaadcapaciteit voor mobiele telefoons voor studenten en hun familie.

De in totaal ruim 20 Nederlandse deelnemers aan de verschillende edities van Cycle for Light kunnen met trots zeggen dat zij een bijdrage hebben geleverd aan het significant en blijvend verbeteren van de levensomstandigheden van meer dan 20 duizend Ethiopische dorpelingen!

Daarnaast is iedereen persoonlijk een bijzonder ervaring rijker geworden; enkelen kunnen daar blijkbaar geen genoeg van krijgen want gaan vaker mee...

Voor de geïnteresseerden: op de blog cycleforlight.reislogger.nl zijn de berichten van alle Cycle for Light evenementen vanaf 2012 terug te vinden!

Voor 2018 hebben zich al een aantal Nederlandse deelnemers gemeld, maar wees gerust: er is nog plaats voor meer idealistische avonturiers (of avontuurlijke idealisten zo je wil) die de unieke combinatie willen aangaan van sponsoracties in Nederland (vanaf het voorjaar) en een sponsorfietstocht in Ethiopië (10 dagen in oktober). Voel je je aangesproken en had je je vrije dagen voor het komend jaar och nog niet allemaal ingepland? Zet dan alvast met potlood ‘Cycle for Light’ mop de kalender en stuur een e-mail naar noud@solar-energy-foundation.org voor meer informatie.

Iedereen een heel zonnig, energiek en duurzaam 2018 gewenst!

Noud Heuvelmans, namens Solar Energy Foundation Netherlands.

+31 202 487 40

Foto’s